środa, 5 marca 2014

Nie wytrzymam do urodzin :)))

Dwa banalnie proste desery…
Mogę Was trochę porozpieszczać?? Mogę?? Chyba mogę…J
No bo tak mi chodzą dwa moje ulubione przysmaki deserowe… i chyba podzielę się z Wami jednym. I powiem Wam, że pokochałam od pierwszego posmakowania.

Klasyczne włoskie maleństwo… banalnie prosty deser






Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.

Składniki:

*500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
*50g cukru
*laska wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu)
*1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
Dodatkowo:
*ok. 300g ulubionych owoców
1    *1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimniej wody
Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10min. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z panika i wyciągnąć laskę wanilii.
Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą.. Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki do głębszego schłodzenia (od około 30 minut)
Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
Odłożyć parę owoców do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree rozlać wkoło deseru. (Puree można dodatkowo przecedzić przez sitko). Udekorować odłożonymi owocami 



Jeżeli chcesz czekoladowy deser dodaj 2-3 łyżeczki kakao J

Wyk: 30 minut

Ten artykuł znajduje się również na stronie

Przepis na Kobietę

2 komentarze:

  1. Ojejku! wygląda tak że chyba nie leżało długo na talerzu?
    mniammm.....;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Możesz być pewna, że krócej niż 10 minut :)))

    OdpowiedzUsuń

Witam! Czytasz, więc komentuj!
Kochane/i ja nie gryzę, nie biję...komentowanie też nie. Więc śmiało nie bójcie się rozmawiać czy wymieniać myśli :)
W miarę możliwości odwiedzę również Was bylebym tylko miała adres zwrotny ;)
Pozdrawiam Tusia :)