wtorek, 18 marca 2014

Tofik z herbatników :)

Hmm... Naszło mnie na słodkie. :)
Przepis świetnie się sprawdza, kiedy nie mamy pomysłu na dodatek do kawy dla gości, albo nie wychodzi nam biszkopt. No zdarza się, że nam nie wyjdzie... A tu wieczorem goście przyjdą i nie ma nic słodkiego...Mam na to radę :)

Lista zakupów
1 puszka skondensowanego mleka słodkiego
12 paczek herbatników
2 budynie waniliowe lub jeden duży
2 śmietanki 30%
mleko





1. Włożyć puszkę z mlekiem do garnka i gotować 2 godziny.
2. Po wyjęciu i ostudzeniu powstaje z tego przepyszny gęsty karmel.
3. Przygotowujemy budyń.  

4. Śmietanki ubijamy na sztywno dodając trochę cukru.
5. Bierzemy dużą blachę do pieczenia i układamy na niej 2 warstwy herbatników.
6. Na herbatniki wykładamy budyń (ważne by był ciepły, gdyż wtedy herbatniki robią się mięciutkie)
7. Na budyń kładziemy kolejną warstwę herbatników.
8. Następnie na herbatniki wykładamy karmel powstały z mleka (też lekko ciepły)
9. Na karmel kolejna wars
twa herbatników i na to, na samym końcu ubita śmietana.
10. Wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godzinki.


Smacznego!

                                                                by, Tusia
PS: Zdjęcia nie moje. Zapożyczone z netu


Ten przepis znajduje się na

3 komentarze:

Witam! Czytasz, więc komentuj!
Kochane/i ja nie gryzę, nie biję...komentowanie też nie. Więc śmiało nie bójcie się rozmawiać czy wymieniać myśli :)
W miarę możliwości odwiedzę również Was bylebym tylko miała adres zwrotny ;)
Pozdrawiam Tusia :)